ZanglesZaken
M I E K E  M A N S C H O T
  • Home
  • Over
  • Lessen
    • Coronaprotocol
    • Algemene informatie
    • Inhoud zangles
    • Extra informatie Anti-Aging
    • Aanbod zangles en Anti-Aging cursus
    • Prijzen
    • Noten lezen
  • Aanmelden
  • Tips
    • Tips
    • Koorprojecten
    • Open podia
    • Singalongs
  • Contact
  • Reacties
    • Reacties
    • Nieuws blog, pers
  • Prikbord

Inhoud van de zangles

Zangles Anti-Aging voor de stem 
Als je kiest voor de (momenteel alleen online en alleen individuele) cursus Anti-Aging voor de stem, staat de lesinhoud vooraf vast. Uiteraard kunnen we het cursusaanbod wat laten neigen naar jouw situatie maar je volgt in basis een vastgestelde methode. De methode loopt vaste onderdelen af. Je krijgt na het volgen van alle 6 sessies van 75 minuten elk een certificaat van deelname. Dit is een intensief programma waarbij je idealiter een à twee weken tussen de sessies in laat. Het is de bedoeling dat je in die weken voortdurend de oefeningen van de methode herhaalt. Kijk voor meer informatie op "Anti-Aging"

Zangles gewoon
Kies je voor een "gewone" zangles dan duurt een les 50 minuten en is de lesinhoud vrij in te vullen door ons samen, op basis van jouw wensen, vragen, klachten of wat dan ook, en op basis van mijn rugzak aan kennis en ervaring.
Een deel van de les wordt besteed aan oefeningen, een deel aan repertoire. Het repertoire wordt in overleg gekozen. 

Stemgezondheid
Om je stemgezondheid zo goed mogelijk te kunnen waarborgen, werk ik (indien nodig of gewenst) bij nieuwe leerlingen samen met een logopediste en/of adviseer ik leerlingen om een KNO-arts even naar de stembanden te laten kijken.

Inhoud van de zangles
De zanglessen zijn er op gericht om jou als zanger, of je nou beginner bent of gevorderde, je eigen stem te laten begrijpen. Zodat je je stem kunt gaan inzetten op een gezonde manier die past bij jouw wensen. Belangrijk is dus dat je zelf de regie krijgt. Dit doen we door samen in kaart te brengen (bewust te maken) wat je al kunt en wat je nog kan leren. Zo krijg je ook stapje voor stapje de verantwoordelijkheid over de aansturing van je instrument en je stemhygiëne (gezonde omgang met de stem). Daardoor kun je muzikaler gaan zingen, het langer volhouden en ook op de lange termijn je stem gezond houden.
Een pad dat soms best spannend is, sommig grappig maar ook wel eens confronterend, maar bovenal erg leuk en leerzaam. De ademhaling neemt een belangrijke plaats in in de lessen. Het is belangrijk om thuis tijd te maken om een paar keer per week oefeningen te herhalen, je zult dan sneller nieuwe patronen herkennen en automatiseren. Je krijgt daartoe huiswerk in de vorm van oefeningen mee naar huis. In de les wordt gekeken hoe dit het beste inpasbaar is in jouw persoonlijke situatie. De les wordt aangepast aan jouw leerdoelen. Het is handig als je die voor ogen hebt of krijgt.
Het is zeer aan te raden om de lessen op te nemen. Het lesproces gaat vele malen sneller wanneer je jezelf terughoort op een opname.
Ik probeer in de lessen ook geregeld samen met je te zingen, zodat je went aan het vasthouden aan je eigen partij. In de les kan ook gewerkt worden aan muziektheorie en solfège. 

Leeftijd
Ik krijg nogal eens de vraag of mensen niet te oud zijn om te starten. Mijn mening is dat je nooit te oud bent om te starten met zingen. 
Misschien is het ambiëren van een rol in de scala in Milaan niet meer realistisch, maar mogelijk is heerlijk meezingen met de radio of toch eens de stap te wagen naar een koor dat je leuk vindt, wel haalbaar. Het kan ook zijn dat je juist al je hele leven zingt maar nu meer behoefte krijgt om te weten wat je technisch doet. De stem kan soms wat minder flexibel zijn dan je gewend was en vaak is daar met oefeningen wel verbetering in te krijgen. Ik ben een specialisatie gestart die gericht is op stemfitheid voor de 50+ zangstem, zowel voor beginners als gevorderden. Omdat je het plezier in zingen nooit door je leeftijd mag laten ontnemen! 
In mijn praktijk geldt wel een ondergrens van 18 jaar. Dit omdat ik geen specialisatie heb in kinderstemmen en ik dit wel noodzakelijk acht.

Klassiek of pop?
Een van de belangrijke technische verschillen tussen beide stijlen wordt veroorzaakt door het simpele feit dat klassieke muziek onversterkt (zonder microfoon) wordt gezongen en pop versterkt. Popmuziek is over het algemeen bedoeld om met microfoon te zingen. Dat betekent dat je bij klassieke muziek je instrument zo moet leren inrichten dat de draagkracht van je geluid groot genoeg is om een zaal te vullen. Door je hele bereik en door alle klanken heen zal die draagkracht zoveel mogelijk hetzelfde moeten zijn. Alleen dan ben je in een concertzaal te horen als solist. De draagkracht van je stem heeft niet enkel met decibellen te maken maar ook met de opbouw van je klank en de aanwezigheid van boventonen. Deze "instellingen" maak je door de verschillende parameters van je instrument (ademsteun, positie van tong, strottenhoofd, gehemelte, lippen etc) zo ideaal mogelijk te maken. Hierdoor wordt de klassieke techniek vaak gezien als een moeilijker techniek. Dat is op de keper beschouwt ook waar maar het brengt je tegelijkertijd ook goed in contact met je lichaam en je instrument.
Als je alleen popmuziek of bijvoorbeeld chansons, volksliedjes wilt leren zingen kun je met minder technische bagage toe, omdat je, mocht je dit voor een zaal uitvoeren, altijd versterkt zal worden. Het is dan nog steeds belangrijk om een goede technische basis te leggen, zodat je je stem kent, soepel en fit bent en niet forceert.
Powered by Create your own unique website with customizable templates.